SpeeltypeS

Bij de inrichting van elke speelplek houden wij rekening met 4 type spelende kinderen. Of het nu gaat om een speelplek in de openbare ruimte van een gemeente of om de inrichting van een schoolplein, elk kind heeft recht op zijn eigen speelruimte.

Douwers (Vindingrijke doorzetters) Schouwers(Rustige fantasiedromers) Rauwers ( de actieve spelers)  en Bouwers (Constructieve creatieveling)

Ieder type kind heeft een eigen manier van spelen en dat zie je terug in onze speelconcepten
rauwers

Rauwers zijn levendige kinderen. Gericht op actie en reactie. Houden van bewegen en hebben ruimte nodig. Zij vinden het moeilijk om stil te zitten en stil te zijn. Zijn altijd in voor actie en avontuur op de speelplek! Rauwers zijn ondernemend en durven veel.

douwers

Douwers zijn vindingrijk, eigenwijs en in veel dingen geïnteresseerd. Deze eigenschappen leiden tot originele spelopvattingen, speelmogelijkheden, hobby’s en vaardigheden. Douwers zijn ook doorzetters. Ze willen weten hoe iets werkt, wat je er nog meer mee kunt doen en waarvoor het te gebruiken is. Daarnaast zijn het denkers: ze houden van het creatieve spel waarbij ze hun eigen verhalen kunnen verzinnen. Speelplekken specifiek ingericht voor het spel of activiteit waar ze steeds hun eigen spel kunnen verzinnen zijn favoriet.

 

schouwers

Schouwers luisteren meer dan ze praten en voelen meer dan ze zien. Ze gebruiken hun zintuigen optimaal. Ze vermaken zich prima met vriendjes, maar ook alleen. Het zijn goede verzamelaars en vaak dromertjes. Schouwers fantaseren graag en spelen graag het spel alleen in een eigen hoekje van de speelplek.

bouwers

Bouwers bouwen hun spel graag op. Daarbij kunnen zij alles gebruiken en iedereen mag meespelen. Een Bouwer is een echte regelaar. Ieder poppetje en elk vriendje krijgt een plaats, functie en verhaal. Bouwers willen vaak de leiding hebben. Ze hebben soms het hoogste woord. Maar diep van binnen zijn ze net zo vaak onzeker als andere kinderen. Bouwers zijn organisatoren en willen laten zien wat ze hebben en kunnen. Met constructief spel en creatief spel, alles waarbij een duidelijk eindresultaat zichtbaar is, is een Bouwer uren zoet. Bouwers treden ook graag op tijdens het spel.